Sysslar Omväxling bara med mat?

Jag tänkte göra ett försök att förklara vad företaget omväxling egentligen är, mer än bara mat. Vi får ofta frågan och det är svårt att förklara med bara några meningar.

En lokalt producerad förrättstallrik. Hantverksmässigt rågbröd med råg som vi hämtat direkt hos vår bonde och malt själva. Ost från en lokal mejerist, chilisås från trakten, inlagd svamp från en lokal svampodlare, bipollen från Österlen, hemmaodlade skott och grannens egenodlade grönkål.

För oss är helheten så oerhört viktig. Därför försöker vi väva in hela vårt liv i vårt företag. Och vårt företag täcker upp många olika områden. Det vore en lögn att kalla oss för en cateringfirma, även om det är enklast att förklara vad vi gör med den tituleringen. Mat är ändå det som genomsyrar vår verksamhet.

Vi brukar prata om att vi står stadigare om vi har fler ben att stå på. Men de benen är inte alltid så enkelt att förklara för andra, så då är det bättre att börja från början.

Vad är det egentligen vi gör i vårt företag?
  1. Självhushållning – Vi strävar efter en självhushållningsfilosofi för att minska våra utgifter.
  2. Mat – Vi lagar klimatsmart, lokalproducerad, hantverksmässig och ekologisk mat
  3. Kunskapsdelning – Vi håller kurser och föreläsningar inom våra olika områden
  4. Klimataktivism – Vi använder oss av sociala medier för att propagera för smartare val i vardagen
  5.  Lokalsamhället – Vi strävar efter att skapa en lokal mötesplats som i förlängningen leder till ett mer aktivt lokalsamhälle

De olika delarna går in i varandra på olika sätt. Vår självhushållning innebär till exempel nära samarbeten med andra odlare eller producenter i lokalsamhället. Vi byter honung mot ägg. Vi använder en del av våra egna odlingar i vår matlagning och vi lär ut hur en kan baka glutenfritt bröd eller så för vi samtal om klimatet i samband med att vi lagar mat tillsammans på något medskapande event.

 

Så vad är det då vi står för?

Kärnan och den röda tråden i Omväxling är trots allt mat. Mat är något en samlas kring, något alla måste ha varje dag, något som kan vara ett redskap för att förändra världen. Och det är vad vi utforskar ideligen i vår roll. Allt kopplas samman med maten.

Vi är världsförändrare och vi brinner verkligen för det vi gör. Många brukar vittna om att det går att känna vårt driv och vår passion på smaken i maten. Men i slutändan är anledningen till att vi gör det vi gör ganska basal. Vi vill vara tillsammans, jag och min älskade. Och vi vill jobba hårt ibland, men sen tycker vi om att göra ingenting alls i perioder. Kanske bara ligga i hängmattan med en stickning, eller dra stängsel till en ny fårhage nånstans. För att vi känner för det. Och på instagram ser det visst ut som att vi gör saker hela tiden, men riktigt så ambitiösa är vi faktiskt inte. Bara nästan.

 

En liten inblick i vårt instagramliv:

(Följ oss —> OMVAXLING)

Besök från fjärran får lära sig traditionellt svenskt hantverk.
När vi lagar vegetariskt så är det ingen som saknar köttet
Vi slår gräsängen med lie, sedan hässjar vi det på gammalt vis så det får torka till vintern då våra får stallas in.
Här på sjöfartshögskolan i Kalmar där jag föreläste om min utmattning och mental ohälsa.
Vi klipper alla våra får för hand med sax. Det går väldigt lugnt och fint till och vi kommer nära djuren.
Vi skaffade företagsfordon. En elcykel med låda för att enkelt kunna hämta upp våra råvaror hos våra olika producenter.
En dag på jobbet kan för oss innebära en tur i skogen på jakt efter råvaror som vi kan tillaga.
Varje gång vi hämtar mjölk hos vår fjällkobonde så passar vi på att kela med kalvarna.
Det enda köttet vi äter eller tillagar kommer från djur som vi själva fött upp eller mött vid något tillfälle och där vi har sett med egna ögon hur djuret mår.
Våra får tar mycket av vår tid, men när de släpps ut i sommarhagen så njuter man tillsammans med dem.
Alla våra djur ingår i vårt kretslopp. kycklingar ger ägg till nyår då ungdomarna lägger sina första ägg medan gammelhönorna vilar.
Varje söndag säljer vi ägg till lokalbefolkningen. Detta gör vi för att bekosta hönsfodret men även för att lära känna byborna.
Pasta är en specialitet i vårt företag. Kanske blir det en vidareutveckling av detta framöver.
Men det viktigaste vi gör är ingenting. Ibland behöver man bara sitta och njuta av livet också.

One thought on “Sysslar Omväxling bara med mat?

  1. Tycker om att du nämner att göra ingenting är så viktigt. Även om man älskar det man gör behöver man ibland en paus med att göra ingenting, ingenting kan vara så mycket och guld värt.
    Tack för det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *